Pääministeri Petteri Orpo sanoi keskiviikkona, että Venäjä valmistautuu ”pitkään konfliktiin lännen kanssa” ja pyysi lisää varoja ja koordinointia Euroopan puolustukseen.
Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkona julkaistussa lausunnossa, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon oli ”merkityksetön askel” ja että Venäjä aikoo sijoittaa joukkoja ja tuhojärjestelmiä Suomen rajalle Suomen Natoon liittymisen jälkeen.
Orpo sanoi Euroopan parlamentille: ”Venäjä valmistautuu ilmeisesti pitkään konfliktiin lännen kanssa ja edustaa pysyvää ja olennaista sotilaallista uhkaa Euroopalle.”
”Jos me yhtenäisenä Eurooppana emme vastaa riittävästi tähän haasteeseen, tulevat vuodet ovat täynnä vaaroja ja uhkaavaa hyökkäyksen uhkaa”,
Orpo kehotti 27-maista EU:ta lisäämään puolustusmenojaan ja sanoi, että EU:n on huolehdittava omasta puolustuksestaan.
Lausunto linjassa asiantuntijoiden näkemysten kanssa
Pääministeri Orpon lausunto tulee vain vähän sen jälkeen, kun asiantuntijat ovat varoittaneet Eurooppaa liiallisesta tukeutumisesta Yhdysvaltoihin ja sen tarjoamaan turvaan. Yhdysvalloissa on käynnissä presidentinvaalivuosi, ja seuraavan presidentin henkilökohtaiset näkemykset ja mieltymykset voivat vaikuttaa myös Euroopan turvallisuuteen.
Tämän lisäksi Yhdysvaltojen presidentin toimikausi on vain neljä vuotta, tänä vuonna valittavan presidentin jälkeen tulevalla presidentillä voi olla jälleen täysin erilainen mielenmaisema ja poliittiset tarkoitusperät. Sotilaallisesti neljä vuotta on erittäin lyhyt aika, jos mietitään kokonaisvaltaista turvallisuuspolitiikkaa selvityksineen, päätöksineen ja täytäntöönpanoineen.
Realismiin heräämisen ei kuitenkaan pidä tarkoittaa, että sotaa pitäisi lietsoa samalla tavalla kuin sitä on nyt lännen toimesta tehty. Ei ole kenenkään edun mukaista pitää yllä vahvaa suursodan pelkoa ja retoriikkaa ja tällä tavoin normalisoida ajatus pitkästä konfliktista – ellei tämä ole lännen perimmäinen tarkoituskin. Venäjä tekee sen mikä heidän on pakko tehdä lännen lietsoessa sotaa, he vahvistavat omaa puolustustaan.
Tuhat vuotta Venäjän naapurina opettaa
”Venäjän pelko” ei ole tuulesta temmattu asia. Tuhatvuotinen historia on opettanut, että pohjolan keskellä on aika tuulista seisoa omin jaloin, ottajia on tullut niin idästä kuin lännestäkin. Silti, toistuvista yrityksestä huolimatta, Suomi seisoo omilla jaloillaan yhä, kenties vahvempana kuin koskaan. Venäjä tietää tämän myös itse.
Jokainen suomalainen armeijan käynyt mies tietää kyllä, että idän karhu on uhka – se on ollut sitä aina, ja uhka on otettu vakavasti, aina. Nykyinen tilanne ei ole monellekaan yllätys, Venäjä on käyttänyt sotilaallista voimaansa aikaisemminkin, samaan tapaan kuin Yhdysvallatkin. Afganistan, Tsetsenia ja Georgia nyt muutama mainitaksemme.
Vaikka lista ei ole läheskään yhtä pitkä kuin Yhdysvaltojen vastaava lista, se on silti riittävä, jotta Suomen tulee ottaa asia tosissaan. Tämä ei tarkoita kuitenkaan naamalle sylkemistä, ei urheilussakaan pistetä pelleilyksi, vaikka otettaisiin tapaturmavakuutus. Diplomatia takaa sen, ettei näitä vakuutuksia koskaan tulla tarvitsemaan.
Puolustuslinjoja ei rakenneta jos suunnitellaan hyökkäystä, nämä kun hidastavat omaakin etenemistä ja jos tarkoitus on vallata alaa, ovat rintamalinjojen taakse jääneet puolustusasemat ”turhan panttina”. Tästä syystä ”Mannerheim-linja”, joka kattaisi koko rajan pohjoisesta etelään, voisi olla lopulta liennyttävä asia – jos siitä tehdään sellainen, ettei siitä pääse edes omat läpi toiselle puolelle. Venäjä kun varustautuu pitämään lännen loitolla – ja päin vastoin.
Pitäisi näyttää tarpeeksi vahvasti ettei länsi muodosta sotilaallista uhkaa hyökkäävänä osapuolena, samalla kun tehdään selväksi että puolustus pelaa niin hyvin ettei tänne kannata tulla. Ikävä kyllä, nyt näyttää siltä, että kotimaan retoriikassa on ehkä aavistus liikaa testosteronia mukana.
Verkkomedia
Victor A. Lausas
info@verkkomedia.org