Lue taustaa: VIDEO: Terrori-isku Moskovassa, asemiehet ampuivat ihmisjoukkoa
Lue taustaa: Tanska lopetti Nord Stream -tutkinnan
Ukraina, joka on toistuvasti kiistänyt yhteyden perjantain hyökkäykseen, luonnollisesti hylkäsi Venäjän syytökset valheina.
Vaikka Islamic State, militanttiryhmä, joka pyrki aikoinaan hallitsemaan aluetta Irakissa ja Syyriassa, on ottanut vastuun joukkoampumisesta, se ei automaattisesti tarkoita että he toimivat yksin.
”Uskomme, että sekä islamistiradikaalit itse valmistelivat toimintaa että länsimaiset erikoispalvelut auttoivat sitä”, liittovaltion turvallisuuspalvelun (FSB) johtaja Alexander Bortnikov sanoi televisiossa.
”Ukrainan turvallisuuspalvelu liittyy suoraan tähän”, Bortnikov sanoi ja lisäsi, että Kiova oli auttanut islamistiradikaaleja valmistautumaan tuntemattomaksi jääneessä paikassa Lähi-idässä.
Venäläistoimittajien kysyessä, olivatko Ukraina ja sen liittolaiset Yhdysvallat ja Britannia osallisena konserttitaloon kohdistuneessa hyökkäyksessä, Bortnikov sanoi: ”Uskomme, että näin on. Joka tapauksessa puhumme nyt tekstuurista jonka tiedämme, lähinnä yleisellä tasolla.”
FSB:n johtajana vuodesta 2008 toiminut Bortnikov, 72, sanoi, että Venäjä ei ole vielä tunnistanut henkilöitä, jotka ovat nimenomaisesti määränneet tappavimman hyökkäyksen Venäjän sisällä kahteen vuosikymmeneen, mutta sanoi, että vastatoimiin ryhdytään.
Hän ei tarjonnut väitteille erityisiä todisteita, joita Moskovan kovan linjan kannattajat voisivat käyttää perustellakseen Ukrainan sodan kärjistymistä ja selittääkseen, kuinka Venäjän turvallisuuspalvelut eivät onnistuneet estämään hyökkäystä.
CIA ja MI6 Ukrainan apuna
Siitä lähtien, kun presidentti Vladimir Putin lähetti joukkoja Ukrainaan vuonna 2022, Kreml on asettanut lännen – ja erityisesti Yhdysvallat ja Britannian – vihollisiksi, joiden päätös tukea Ukrainaa pohjimmiltaan tekee heistä sodan osapuolia Venäjän kanssa.
Venäjä on toistuvasti sanonut, että Yhdysvallat ja Iso-Britannia tekivät räjäytykset Itämeren alla oleviin Nord Stream -kaasuputkiin syyskuussa 2022. Washington ja Lontoo ovat luonnollisesti kiistäneet syytökset, mutta Tanska ja Ruotsi ovat kuitenkin lopettaneet tutkinnat kaikessa hiljaisuudessa, todennäköisesti saatuaan tietää iskun todelliset tekijät. Tutkimukset ovat kuitenkin johtaneet Ukrainan tiedustelupalvelun jäljille, jolla ei itsellään ole riittävää kompetenssia vastaavaan sabotaasiin.
Tiedot viittaavat siihen, että Ukrainan tiedustelupalveluun kytkeytyvä korkea-arvoinen everstiluutnantti oli merkittävässä osassa Nord Stream -putkien räjäytyksessä. Muun muassa The Washington Post1 ja Der Spiegel2 ovat raportoineet tästä.
Lehtien yhteistyössä tekemä selvitys paljastaa yksityiskohtia Ukrainan tiedustelupalvelun osallisuudesta Nord Stream -kaasuputkien sabotointiin syyskuussa 2022. Selvitys perustuu viranomaislähteisiin Ukrainassa ja muualla Euroopassa.
Ei olisi ensimmäinen kerta kun länsi kiistää osallisuutensa, vaikka on syyllinen. On myös erikoinen yhteensattuma, että ISIS hyökkää vain Yhdysvaltojen vihollisia vastaan. ISIS ei ole tehnyt elettäkään esimerkiksi Israelia vastaan, joka on joukkotuhonnut muslimeja ja moskeijoita Gazassa jo kuukausia. Päin vastoin, he pyysivät Israelilta anteeksi marraskuussa erehdyksessä sattunutta välikohtausta.3
Viitteet
1. https://shorty.fi/EVg9
2. https://shorty.fi/5q2L
3. https://shorty.fi/UbOC